STEP IT Academy! Studiem din 1999. Educație computerizată de înaltă calitate pentru adulți și copii. Pregătim programatori, designeri și ingineri de rețea pentru o viitoare carieră în IT. Vă ajutăm să deprindeți abilități ce nu pot fi înlocuite de inteligența artificială. Pe lângă cunoștințele de profil, vă învățăm să elaborați proiecte reale, să rezolvați task-uri actuale lucrând în echipă dar și individual.

Your browser is out of date!

You are using an outdated browser Internet Explorer. This version of the browser does not support many modern technologies, that's why many pages of the website are not displayed correctly, and may not work some of functions . We recommend viewing the website using the latest versions of the browsers Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge

ШАГ логотип

Limbaje de programare - populare și cele mai bune

07.09.2020

3131 Vedere

Astăzi, în lumea IT există o varietate mare de limbaje de programare.  În fiecare an, atât limbile, cât și cursurile specializate de programare devin din ce în ce mai căutate. De exemplu, printre limbajele de programare relativ tinere se enumără Scala, Go, Kotlin și Closure.

 

În acest articol, am decis să vă vorbim despre limbajele de programare care sunt cele mai populare astăzi. Toate limbajele prezentate aici au contribuit foarte mult la dezvoltarea software-ului, de aceea fiecare dintre aceste limbi a câștigat un loc în top zece.

 

Observăm o caracteristică importantă a limbajelor de programare, iar în pofida faptului că de ele a auzit  majoritatea din noi, istoria lor și chiar cine a creat aceste limbaje nu sunt atât de cunoscute.  De exemplu, foarte mulți oameni știu că" tatăl " limbajului Java este James Gosling.  În acest caz, chiar și programatorii nu toți cunosc cine au creat limbajele de programare, așa cum sunt Pascal, Lisp, Perl sau Erlang.

 

Prin urmare, în acest articol vom vorbi nu numai despre limbajele în sine, ci și despre creatorii acestora, care rămân foarte des în umbră. Este important de remarcat faptul că, în clasamentul nostru, limbajele de programare sunt situate în ordine aleatorie. Aceasta este mai degrabă o listă a celor mai renumite limbaje de programare, fiecare dintre care merită să fie pe primul loc.

 

1. Javajava_logo

Unul dintre cele mai populare limbaje de programare la etapa actuală este Java. Acest limbaj a fost creat de Dr. James Arthur Gosling.

Dezvoltarea Java și apoi sprijinul pentru aceast limbaj a fost inițial condus de compania Sun Microsystems.  În 2010, Sun a fost achiziționat de Oracle, căruia până în prezent îi aparține acest limbaj de programare.

Baza limbajului Java este principiul Write once Run Anywhere, care se traduce ca "scrie o dată și funcționează peste tot". Acesta este unul dintre principalele motive de ce Java este atât de popular.

 

2. C

Limbajul de programare C a apărut datorită lui Dennis McAllister Ritchie, un computerist american. Ritchie a lucrat la C în 1967-1973, când a lucrat la AT&T Bell Labs.

Apropo, el a creat, de asemenea, un sistem de operare popular Unix, la care a lucrat împreună cu Ken Thompson, colegul său. În ciuda vârstei sale venerabile, limbajul este încă foarte popular și nu renunță la poziția sa.

 

3. C++

Creatorul limbajului de programare C++ este Dane Björn Strustrup. Deja după numele acestuia, se poate înțelege că C++ este un limbaj de nouă generație care moștenește tradiția limbajului C. De la predecesorul său, C++ se distinge prin suportul programării orientate pe obiecte.

Astăzi, C++ este pe bună dreptate inclus în lista celor mai populare limbaje. De exemplu, acest limbaj este utilizat pe scară largă în timpul dezvoltării sistemelor de tranzacționare de înaltă frecvență. Acest lucru se datorează faptului că codurile scrise în C++ sunt aproape de capabilitățile sistemului  PC-ului, precum și de faptul că limbajul este orientat pe obiecte.

 

4. Python

Python a fost creat de Guido van Rossum, un angajat al Centrului American de Matematică și Informatică (CWI).

Astăzi, Python este un limbaj de uz general la nivel înalt. La proiectarea acestui limbaj, o atenție deosebită a fost acordată codului lingvistic. Rețineți că Sintaxa Python este expresivă și curată.

Până acum, Python în SUA a înlocuit practic complet limbajul Java în mediul științific. Și acest lucru este exprimat, de asemenea, prin faptul că studenții americani  învață programarea cu limbajul Python, mai degrabă decât cu Java sau C. Astăzi, Python se aplică în diferite domenii, în special în domeniul securității informaționale și al dezvoltării web. Companiile precum Yahoo, Google și Spotyfy lucrează cu Python.

 

5. Javascript

Una dintre cele mai populare limbaje de programare, a cărei decolare a avut loc în ultimii 5-10 ani.  În domeniul dezvoltării web, Javascript este una dintre limbajele dominante, în mare parte a câștigat popularitate datorită bibliotecilor Javascript existente. Și datorită platformei sale Node.JS aceast limbaj a reușit să câștige o mare popularitate în domeniul backend.

JavaScript este un limbaj de scripting care utilizează mecanisme de moștenire prototip.

Fiind un limbaj dinamic, oferă posibilitatea de a lucra cu funcții de ordin superior. Acest limbaj a fost creat de Brendan Eich, care a lucrat la Netscape Communications Corporation în timpul dezvoltării JavaScript.

Astăzi, sfera de utilizare a codului Javascript este foarte largă. Poate fi folosit în browsere, tot ceea ce se bazează pe interfețele web de astăzi este scris pe acest cod. Astăzi, Javascript este folosit la crearea tuturor site-urilor complicate.

 

6. PHP

Limbajul  cunoscut de noi ca pur și simplu PHP, purta inițial numele Personal Home Page Tools (cu limba engleză. "Instrumente concepute pentru a dezvolta site-uri personale").

Aceast limbaj a fost creat în 1995 de Rasmus Lerdorf. Chiar dacă urăști foarte mult PHP, el este astăzi incredibil de popular, în ceea ce privește crearea componentelor de server ale site-urilor moderne.

Astăzi, dezvoltarea implementării de referință PHP conduce grupul PHP. Acest limbaj a concurat cu Java Server Pages (JSP) și Microsoft Active Server Pages (ASP), iar în cele din urmă PHP a reușit să devină un limbaj mult mai solicitat decât concurenții săi. Astăzi, PHP este un limbaj de referință, este folosit de companii renumite precum Wordpress, Joomla, Facebook și Wikipedia.

 

7. Perl

Perl este un limbaj dinamic, interpretat, de nivel înalt de uz general. A fost creat de Larry Wall în anii '80.

Popularitatea lui Perl a câștigat datorită capabilităților sale excelente de procesare a textului. Astăzi, Perl este limba principală pentru crearea scripturilor în sistemele UNIX.

Perl se aplică în domeniul graficii computerizate, în domeniul programării în rețea, în programele bazelor de date. Astăzi este folosit de companii precum Amazon, IMDB și Priceline.

 

8. Ruby

Creatorul limbajului Ruby este Yukihiro Matsumoto, care a creat acest limbaj în Japonia la mijlocul anilor '90.

Printre" sursele de inspirație " în crearea Ruby au fost limbajele precum Lisp, Perl, Ada și Smalltalk. Acest limbaj este utilizat la crearea aplicațiilor rapide. În principiu, Ruby este necesar pentru dezvoltarea aplicațiilor web, este folosit de Hulu, Groupon și Twitter.

 

9. Lisp

Numele limbajului Lisp vine de la LISt Processing language, este un limbaj de procesare a listelor.

Lisp este unul dintre cele mai vechi limbaje de nivel înalt care se aplică și astăzi. Se susține că Lisp este strămoșul unor astfel de limbaje cunoscute de programare funcțională, cum ar fi Scala, Erlang și Haskell. Lisp este utilizat în diferite domenii, inclusiv în cele militare.

 

10. Pascal

Pascal este un limbaj procedural imperativ care a fost creat de Niklaus Wirt la sfârșitul anilor ' 60. Acest limbaj a avut un impact destul de mare asupra industriei IT. Pascal a fost creat ca un limbaj eficient, compact, care a avut ca scop menținerea unui stil de programare de calitate.

 

 

Aceste limbaje enumerate mai sus, precum și creatorii lor, au fost și sunt fără îndoială, foarte semnificative pentru dezvoltarea sferei IT. Fără aceste limbaje, lumea modernă ar fi complet diferită.



DESPRE AUTOR:

Step IT Academy

STEP IT Academy Moldova - Centru Autorizat de Testare Certiport

STEP IT Academy Moldova - Centru Autorizat de Testare Certiport, din anul 2018. Aici, oferim o gamă completă de servicii pentru certificare, având în vedere că înțelegem importanța obținerii certificărilor cu o valoare recunoscută la nivel global, profesionale pentru avansarea carierei sau a educației în domenii precum IT, designul grafic, design interior și multe altele.

STEP IT Academy Moldova - Centru Autorizat de Testare Certiport, din anul 2018. Aici, oferim o gamă completă de servicii pentru certificare, având în vedere că înțelegem importanța obținerii certificărilor cu o valoare recunoscută la nivel global, profesionale pentru avansarea carierei sau a educației în domenii precum IT, designul grafic, design interior și multe altele. În cadrul academiei vă putem oferi mai multe servicii. Acces la platforma GMetrix, care vă permite să vă exersați și să susțineți testele practice într-un mediu similar cu cel al examenului final. Aceasta vă ajută să vă familiarizați cu formatul examenelor și să vă creșteți încrederea în cunoștințele și aptitudinile dumneavoastră în momentul susținerii examenului final. Certificarea internațională Certiport. La noi puteți trece orice examen necesar pentru a obține certificarea. Pregătirea și certificarea Certipo

ШАГ логотип

Filiale

Deschiderea filialei noi în orașul Bălți

Invităm toți copiii de 9-14 ani și părinții acestora la evenimentul de deschidere a noii filiale STEP IT Academy în orașul Bălți. Pe 10 Noiembrie, la orele 14:00, pe str. Alexandru Cel Bun, 1A, etajul 4!

STEP IT Academy Moldova este cea mai mare instituție internațională de învățământ de formare  în domeniul IT din Republica Moldova. Este una din cele peste 100 de filiale, amplasate în 21 de țări, așa ca: Ucraina, SUA, Brazilia, Elveția, Cehia, Polonia, România, etc. În Moldova, STEP IT Academy, activează din anul 2015 și este prima Academie internațională, care oferă studii IT profesionale pentru adulți de la 15 ani și pentru copii de 7-14 ani. La etapa actuală, instituția dispune de 4 filiale în orașul Chișinău, în sectoarele Botanica, Buiucani, Centru și Ciocana și una în orașul Comrat. În prezent, în cadrul STEP IT Academy Moldova, studiază peste 1500 de copii și adulți. Studiile din cadrul STEP IT Academy sunt create pentru a vă transforma interesele într-o profesie a viitorului, iar pentru copilul dumneavoastră, posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile logice, c

ШАГ логотип

Acest site utilizează Cookies

Politica de confidențialitate